Vijverinsite  


Beginnen

Ontwerp
Aanleg
Opstartfase

Onderhoud
Voorjaar
Najaar
Waterplanten

Inrichting
Planten
Vissen
Filters
UVC-filtering
Bacteriën

Problemen
Draadalgen
Groen water
Zweefalgen
Slechte plantengroei

Helder water
Waterkwaliteit
Vijverbiologie

Vijverproducten
Productoverzicht
Contact

VijverinsiteVijverinsite


 

 

Opstartfase nieuwe vijver


I: Opstartfase van de vijver

Na de aanleg en het aanplanten van een nieuwe vijver volgt een belangrijke fase: de opstartfase van de vijver. In deze opstartfase moet een biologisch evenwicht in de vijver tot stand komen. Dit betekent, dat de zuurstofplanten in de vijver moeten gaan groeien. Groeiende zuurstofplanten houden het vijverwater helder en zorgen dat algen geen kans krijgen het water troebel te maken..


II: Mineralen en CO2: noodzakelijk voor de vijver

Zuurstofplanten groeien niet in elk water. Voor hun groei hebben deze planten mineralen (calcium, magnesium) en kooldioxide (CO2) nodig. Gewoon leidingwater bevat onvoldoende van deze stoffen. Om een goede plantengroei te krijgen, heeft een nieuwe vijver daarom mineralen en een CO2-bemesting nodig.

Zuurstofplanten houden de vijver helder  


Waterplanten, en dan vooral de zuurstofplanten, houden het vijverwater helder. Als deze planten goed groeien, is de vijver helder.

Om de zuurstofplanten in een vijver goed te laten groeien, is het nodig om mineralen en CO2 aan het water toe te voegen.

Een nieuwe vijver heeft vrijwel altijd gebrek aan mineralen en CO2. Juist is de opstartfase van de vijver is het daarom noodzakelijk deze stoffen aan het water toe te voegen.

 

III: Leidingwater in vijverwater veranderen

Direct na het vullen van een nieuwe vijver moeten aan het vijverwater mineralen toegevoegd worden. Dit zijn de bouwstoffen (voedingszouten) voor zuurstofplanten. Door mineralen toe te voegen, verhoog je de hardheid van het vijverwater. Hierdoor maak je van leidingwater vijverwater. 

Een geschikt product om leidingwater in vijverwater te veranderen, is GH-Extra. Hiermee voeg je in één keer alle benodigde minerale stoffen toe aan de nieuwe vijver. 


GH-Extra bevat alle mineralen die zuurstofplanten in de vijver nodig hebben voor hun groei. Met dit product kan leidingwater direct veranderd worden in vijverwater.

GH-Extra verhoogt direct de zogenaamde GH-waarde van het vijverwater. De GH-waarde geeft aan, hoeveel mineralen het water bevat. Hoe hoger de GH-waarde, des te harder is het vijverwater en hoe beter de zuurstofplanten kunnen groeien.

GH-Extra is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverinsite nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  GH-Extra voorziet het vijverwater van mineralen (voedingszouten)

 

IV: Kooldioxide (CO2) toevoegen aan de vijver

Wat zuurstof is voor mensen en dieren, is kooldioxide (CO2) voor zuurstofplanten. Zonder voldoende CO2 in het vijverwater sterven zuurstofplanten al snel af. De vijver krijgt dan last van algenbloei en zal troebel en groen worden.
In een vijver zorgen bacteriën voor het grootste deel van de CO2-productie. Een nieuwe vijver heeft echter in het begin te weinig bacteriën om direct alle zuurstofplanten van CO2 te kunnen voorzien. Het is daarom belangrijk, een nieuwe vijver te bemesten met CO2.

Omdat CO2 een gas is (koolzuur) kun je dit niet zomaar aan het vijverwater toevoegen. Je hebt hiervoor een product nodig, waarin de CO2 een vaste vorm heeft: een carbonaat. Dit is een scheikundige verbinding van CO2 met een andere stof. Door zo’n carbonaat op te lossen in de vijver, voorzie je deze van extra CO2
KH-Extra is een wateroplosbaar carbonaat, dat zeer geschikt is om nieuwe vijvers te voorzien van voldoende CO2.

KH-Extra voorziet de vijver van extra CO2  

KH-Extra voorziet de vijver van extra CO2. Deze CO2 hebben de zuurstofplanten nodig voor hun groei.

Nieuwe vijvers hebben meestal een gebrek aan CO2, omdat er nog te weinig micro-organismen in de vijver zitten. Als de vijver geen extra CO2 krijgt toegediend, zullen de zuurstofplanten sterven en kan de vijver makkelijk troebel en groen worden.

KH-Extra verhoogt de KH-waarde van het vijverwater. De KH-waarde geeft aan, hoeveel carbonaat (combinatie van mineralen en CO2) er in het vijverwater zit.

KH-Extra is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverinsite nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

V: De vijver na de opstartfase helder houden

Als de zuurstofplanten in de nieuwe vijver groeien, blijft het belangrijk om de hardheid van het vijverwater op peil te houden. Invallende regen maakt het vijverwater geleidelijk steeds zachter, waardoor op den duur de groei van de zuurstofplanten gaat teruglopen. De vijver krijgt dan last van algen en wordt troebel.

Om de waterhardheid van het vijverwater een jaar lang op peil te houden, kun je gebruik maken van Mineral Clay.

Mineral Clay verhoogt de GH- en KH-waarde van het vijverwater. Dit middel heeft een langdurige werking, waardoor het vijverwater een heel jaar op de juiste waterhardheid gehouden kan worden.

Mineral Clay is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

  Mineral Clay houdt de waterhardheid van de vijver op peil

 

 

   
© 2002-2018 Vijverinsite. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverinsite worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverinsite, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.