Vijverinsite  


Beginnen

Ontwerp
Aanleg
Opstartfase

Onderhoud
Voorjaar
Najaar
Waterplanten

Inrichting
Planten
Vissen
Filters
UVC-filtering
Bacteriën

Problemen
Draadalgen
Groen water
Zweefalgen
Slechte plantengroei

Helder water
Waterkwaliteit
Vijverbiologie

Vijverproducten
Productoverzicht
Contact

VijverinsiteVijverinsite


 

 
 

Slecht groeien van zuurstofplanten

I. Slecht groeien van zuurstofplanten

Soms groeien zuurstofplanten in de vijver niet goed. Je kunt dit vrij snel zien. De kleur van de planten is niet heldergroen, maar eerder dof. Scheuten van de plant breken spontaan af, of de zuurstofplanten voelen slijmerig aan. Als dit het geval is in je vijver, moet je snel ingrijpen. Een vijver waarin de zuurstofplanten niet meer groeien, wordt snel groen en troebel. Slecht groeien van zuurstofplanten wordt meestal veroorzaakt door een te lage waterhardheid van de vijver. Dit is gelukkig vrij eenvoudig te verhelpen. Op deze pagina lees je, hoe je de groei van zuurstofplanten in je vijver kunt verbeteren.

In de vijver op deze afbeelding schieten de zuurstofplanten goed uit. Vanuit het diepe deel van de vijver groeien de jonge scheuten omhoog.

Helaas kampen veel vijvers met een slechte groei van zuurstofplanten. De oorzaak hiervan is meestal een te lage waterhardheid. Het verbeteren van deze waterhardheid zorgt in zulke gevallen voor een betere plantengroei in de vijver.

 

  uitschietende waterpest (zuurstofplant)

II. Zuurstofplanten: onmisbaar

Zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het water en zetten deze om in bladgroen en zuurstof. Zolang de zuurstofplanten goed groeien en alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen, is er niets aan de hand en blijft de vijver helder. Wanneer er echter voedingsstoffen achterblijven in het water, zullen er algen gaan groeien in je vijver. Dit zijn vaak zweefalgen, die de vijver groen en troebel maken. Slechte groei van zuurstofplanten leidt er altijd toe, dat er voedingsstoffen in het water achterblijven.


III. Behandeling van slecht groeiende zuurstofplanten

Zuurstofplanten hebben voor hun groei een aantal dingen nodig. Dit zijn:

Zonlicht
Vrijwel alle zuurstofplanten hebben een zonnige plek nodig in de vijver. Zet de planten niet te diep, op een plaats waar ze minstens zes uur zon per dag hebben.

Koolzuur (CO2)
Koolzuur is voor planten wat zuurstof is voor mensen. Koolzuur wordt geproduceerd door de bacteriën in je vijver en (vooral) in het biologisch filter. Zorg voor een goede bacteriekolonie in je vijver: breng bodemsubstraat aan en plaats, als je dit nog niet gedaan hebt, een biologisch filter.

Mineral Clay verhoogt de waterhardheid van de vijver  

Een vijver met een te lage waterhardheid (te lage GH- en KH-waarde) kun je behandelen met een hardheidsverbeteraar als Mineral Clay.

Mineral Clay bevat alle mineralen die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei. Het product heeft een werking die exact is afgestemd op gebruik in Nederlandse tuinvijvers.

In de webshop van Vijverinsite kun je Mineral Clay bestellen.

 


Hard vijverwater
Zuurstofplanten groeien alleen in hard vijverwater: water met daarin veel mineralen zoals kalk en magnesium. Deze mineralen zijn voedingszouten voor de zuurstofplanten. Omdat in de vijver vallende regen geen mineralen bevat, loopt de waterhardheid van elke vijver geleidelijk terug. Als het water te zacht is geworden, groeien de zuurstofplanten in de vijver niet of niet goed meer.

In de praktijk is een te lage waterhardheid van de vijver de meest voorkomende oorzaak van een slechte groei van zuurstofplanten.

Het is dan ook noodzakelijk om de hardheid van het vijverwater minstens twee keer per jaar op peil te brengen. Je kunt dit doen met hardheidsverbeteraars als Mineral Clay en GH-Extra.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

   
© 2002-2018 Vijverinsite. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverinsite worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverinsite, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.