Vijverinsite  


Beginnen

Ontwerp
Aanleg
Opstartfase

Onderhoud
Voorjaar
Najaar
Waterplanten

Inrichting
Planten
Vissen
Filters
UVC-filtering
Bacteriën

Problemen
Draadalgen
Groen water
Zweefalgen
Slechte plantengroei

Helder water
Waterkwaliteit
Vijverbiologie

Vijverproducten
Productoverzicht
Contact

VijverinsiteVijverinsite


 

 
 

Vijveronderhoud: voorjaar

I. De vijver in het voorjaar

De lente is een belangrijke tijd voor je vijver. Het water warmt geleidelijk op na de winterperiode, de zuurstofplanten gaan uitlopen en ook de vissen en andere vijverbewoners komen weer langzaam tot leven. Het voorjaar is de start van het groeiseizoen. Als deze start goed is, zal je vijver het ook in de rest van het groeiseizoen meestal goed doen. Is de start niet goed, dan kunnen er makkelijk problemen ontstaan in de maanden die gaan volgen.

Alle reden dus om de vijver in het voorjaar het noodzakelijke onderhoud te geven. Hiermee leg je de basis voor een mooie vijver tijdens de rest van het jaar.

In het voorjaar komt de vijver weer tot leven. De dotterbloem (Caltha palustris) is één van de eerste bloeiende moerasplanten. De bloeitijd is eind maart.

Als je vijver in het voorjaar het goede onderhoud krijgt, heb je daar het hele groeiseizoen plezier van.

 

  bloeiende dotterbloemen


II. Wat kan er misgaan met de vijver in het voorjaar?

Slechte groei zuurstofplanten
Het belangrijkste risico dat je vijver loopt, is dat de zuurstofplanten niet goed uitlopen. Zuurstofplanten zorgen voor een heldere vijver. Als ze niet goed groeien, kun je in je vijver problemen krijgen als draadalg en zweefalg.

Zuurstofplanten hebben voor hun groei hard vijverwater nodig. Aan het eind van de winter is de waterhardheid in veel vijvers juist sterk gedaald. Dit komt doordat er tijdens de wintermaanden veel zacht regenwater in de vijver gevallen is. Het is bij de start van het groeiseizoen daarom belangrijk om de hardheid van het vijverwater weer op peil te brengen.

Draadalgen
Draadalgen groeien in het najaar langer door dan de gewone waterplanten. En in het voorjaar start hun groei ook weer eerder. Het gevolg is, dat veel vijvers in het vroege voorjaar kampen met draadalgen. Deze algen kunnen de zuurstofplanten makkelijk gaan overwoekeren. De vijver maakt dan een slechte start. Omdat draadalgen ook groeien in zacht vijverwater, doet dit probleem zich vooral voor in vijvers met een teruggelopen waterhardheid. Als er in het begin van het groeiseizoen draadalgen in je vijver zitten, moet je direct ingrijpen.

voorjaar in de vijver: de zuurstofplanten lopen weer uit  

In het voorjaar beginnen de zuurstofplanten weer uit te lopen in de vijver. Op de foto zie je waterpest, glanzend fonteinkruid en waterviolier.

Al deze planten hebben hard vijverwater nodig om te kunnen groeien. Is het vijverwater tijdens de winter te zacht geworden, dan zal de groei van de planten niet goed op gang komen. Het vijverwater wordt dan troebel en groen.

Het vroege voorjaar is een goed moment om de waterhardheid van de vijver weer op peil te brengen.

 


III. Uit te voeren onderhoud aan je vijver

Waterhardheid op peil brengen
Aan het begin van het groeiseizoen moet je de waterhardheid in je vijver op peil brengen. Je kunt dit doen met een hardheidsverbeteraar als Mineral Clay of GH-Extra, verkrijgbaar via de webshop van Vijverinsite.

Draadalg bestrijden
Zit er in het voorjaar al draadalg in je vijver, dan moet je direct ingrijpen. De draadalgen zullen zich sterk gaan vermenigvuldigen zodra het water warmer wordt. Je kunt draadalgen bestrijden met het Draadalg-in-één-pakket. Hiermee bestrijd je aanwezige algen, voorkom je de groei van nieuwe algen en verbeter je de hardheid van je vijverwater. Dit product doodt niet alleen de draadalgen, maar pakt ook de achterliggende oorzaak ervan aan.
Je kunt het Draadalg-in-één-pakket bestellen via onze webshop.

Je kunt je vijver in het voorjaar ook een preventieve kuur geven met Draadalg-in-één. Hiermee verbeter je de waterhardheid en voorkom je de groei van draadalgen.

Filter en pomp inschakelen
Nu de waterplanten weer gaan uitlopen, hebben ze koolzuur (CO2) nodig voor hun groei. Het biologisch filter bij je vijver zorgt dat de vijver voldoende koolzuur bevat. Zodra de watertemperatuur boven de 8 graden uitkomt, kun je het filter en de pomp weer inschakelen. Dit is meestal begin maart het geval.

Om te zorgen dat het filter snel voldoende nitrificerende bacteriën bevat, kun je dit enten met Pond Biotics. Dit is een kweek van voor de vijver noodzakelijke bacteriën.

Kikkerdril van de bruine kikker.

In het voorjaar ontwaken ook de amfibieën in de vijver weer: kikkers, padden en salamanders. In veel vijvers, ook midden in de stad, zitten kikkers.

De bruine kikker legt zijn dril al in maart en april. Deze dril drijft aan de oppervlakte. De groene kikker volgt in mei; deze dril ligt op de bodem van de vijver.

 

  kikkerdril in de vijver

Vissen voeren
Vissen zijn koudbloedige dieren. Dat betekent, dat hun stofwisseling bijna helemaal stilligt bij watertemperaturen lager dan 8 graden. De vissen eten dan niet. In het voorjaar gaat de watertemperatuur weer omhoog; je kunt de vissen dan weer heel geleidelijk gaan voeren. Voer, zeker in het begin, niet teveel.

Dode plantdelen verwijderen
Om een goede en gezonde groei van de zuurstofplanten te krijgen, is het belangrijk om deze in het voorjaar terug te snoeien en oude, afgestorven plantdelen te verwijderen. Jonge scheuten krijgen hierdoor meer ruimte en meer zonlicht.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

   
© 2002-2024 Vijverinsite. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverinsite worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverinsite, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.