Vijverinsite  


Beginnen

Ontwerp
Aanleg
Opstartfase

Onderhoud
Voorjaar
Najaar
Waterplanten

Inrichting
Planten
Vissen
Filters
UVC-filtering
Bacteriën

Problemen
Draadalgen
Groen water
Zweefalgen
Slechte plantengroei

Helder water
Waterkwaliteit
Vijverbiologie

Vijverproducten
Productoverzicht
Contact

VijverinsiteVijverinsite


 

 

Bacteriën in de vijver

I: Bacteriën

Bacteriën vervullen een belangrijke rol in het helder houden van de vijver. Hoewel ze niet met het blote oog zichtbaar zijn, kan in een vijver zonder bacteriën nooit een biologisch evenwicht bestaan. Zogenaamde nitrificerende bacteriën zetten in een vijver afvalstoffen om in (onder meer) kooldioxide of CO2. Dit is belangrijk, want zuurstofplanten hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Zonder voldoende CO2 in de vijver gaan de zuurstofplanten dood en wordt de vijver troebel.

Om het vijverwater helder te houden, is het dus belangrijk om te zorgen voor een voldoende grote bacteriekolonie in de vijver. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

In een heldere vijver spelen bacteriën een belangrijke rol. Bacteriën zetten afvalstoffen in de vijver om in onder andere CO2.Deze CO2 is een belangrijke voedingsstof voor de zuurstofplanten in de vijver.

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid bacteriën in de vijver te vergroten. Een handige methode die goed werkt is het enten van bacteriën: hierbij wordt een kweek van nitrificerende bacteriën aan de vijver toegevoegd.

  Heldere vijver door bacterien

 

II: Biologisch vijverfilter

Een biologisch vijverfilter biedt ruimte aan een grote bacteriekolonie. De bacteriën die op de filtermaterialen leven, zetten afvalstoffen uit de vijver om in CO2 en geven deze af aan het vijverwater. Een biologisch filter kan dan ook gezien worden als de CO2-fabriek van de vijver. Om het filter goed te laten werken, is het belangrijk om het jaarlijks in het voorjaar te enten met nieuwe bacteriën (zie hierna).

III: Enten van bacteriën

De hoeveelheid bacteriën in een vijver is het kleinste aan het begin van het groeiseizoen (maart/april). Het vijverwater is nog relatief koud en de hoeveelheid organisch afval, waarvan de bacteriën leven, is klein. Juist in deze periode moeten de zuurstofplanten echter uitlopen. Hiervoor is CO2 nodig, en dus een bacteriekolonie van voldoende omvang. 

Om in het voorjaar te zorgen voor voldoende bacteriën in de vijver, kan de vijver of het biologisch filter aan het begin van het groeiseizoen geënt worden met bacteriën. Hierbij wordt een kweek van nitrificerende bacteriën in de vijver of in het filter aangebracht. Deze kweek groeit in korte tijd uit tot een volwaardige bacteriekolonie, die de vijver van CO2 kan voorzien.

Een vijver kan in het voorjaar eenvoudig geënt worden met Pond Biotics. Dit is een kweek van nitrificerende bacteriën, die aangebracht kan worden in de vijver of in het biologisch filter.

Pond Biotics: bacterien voor een heldere vijver  
Pond Biotics bestaat uit nitrificerende bacteriën op een speciale voedingsbodem. Met dit product kan eenvoudig een biologisch vijverfilter of een vijver geënt worden met de juiste bacteriën.

Een vijver die een bacterie-enting heeft gehad, beschikt veel eerder over een voldoende grote bacteriekolonie. Dit is belangrijk voor de plantengroei en daarmee het biologisch evenwicht in de vijver.

Pond Biotics is verkrijgbaar in onze webshop. Vijverinsite rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

IV: Bodemsubstraat

Bacteriën hebben voor hun groei een oppervlakte nodig waaraan ze zich kunnen hechten. Zo'n oppervlakte is bijvoorbeeld de vijverbodem of vijverwand, of de matten in een biologisch filter. Bodemsubstraat bestaat uit poreuze lavasteentjes die daardoor een zeer groot intern oppervlak hebben. Bacteriën kunnen hierop uitstekend groeien. Door op de vijverbodem een laagje bodemsubstraat aan te brengen (1 a 2 cm) wordt de bacteriegroei in de vijver gestimuleerd.

Een biologisch vijverfilter bevat filtermaterialen, waarop een bacteriekolonie kan groeien. Deze bacteriekolonie leeft van kleine afvaldeeltjes uit de vijver, die zij omzetten in onder meer CO2.

Samen met het enten van bacteriën en het aanbrengen van bodemsubstraat zorgt een biologisch filter voor voldoende CO2 in de vijver.

Deze CO2 is noodzakelijk om de zuurstofplanten in de vijver goed te laten groeien. Zuurstofplanten houden de vijver helder en produceren zuurstof voor de vissen in de vijver.

  Biologisch vijverfilter

 

 

   
© 2002-2024 Vijverinsite. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverinsite worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverinsite, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.